Rudak

Rudak (S63654/2009) fann vi hos Ulrika Karlsson i Jämtland. Han har inga tävlingsmeriter registrerade, men det är för att han inte tävlats i släde... Ulrika och hennes familj har tävlat med stor framgång i Nordisk stil. 

Ulrika beskriver Rudak, och hans kullsyskon Gouldo (också hos Ulrika) och Sourek (hos Elin Jonsson) som hundar med en enorm dragkapacitet och fokus. De presterar ett högt och jämt drag över 15 km men även längre. Ulrika har kört Rudak med pointer på Vindelälvsdraget i 19 km då då de åkte jämt med Tomas Henriksson Sundsvall och hans vorster. De har åkt mycket till fjälls och då varit ute 3 – 4 mil med samma tryck och vilja hela tiden. De har har varit friska hela tiden. Rudak och Gouldo och Sourek har tävlats i VM Schweiz, Österrike och Sveg 2018. De har vunnit med ganska stora marginaler och det tror Ulrika beror på deras jämnhet, att de har sprungit bra i tre dagar.

Pappa Kimok finns med på en del av bilderna många av bilderna och han är pappa till kullen med Rudak, Gouldo och Suorek. Kimoks pappa är Neimans Spey och Ulrikas egen Peplis som härstammar från bland annat Koyanokks och har legendariska hundar Jehu och Skoj bakåt. Kimok har varit en helt fantastisk hund med ett enormt driv. Han var med på VM i Åsarna ca 2009 – 2010, då han vann 1 spann herrar nordisk stil 1 ½ år gammal. Ulrika körde med honom på VM i Tyskland 2011 då de kom 2:a. 

Rudaks mamma Akela kommer från Trahimus, Katarina Söderstens kennel, en tik som har varit ledarhund i hennes 6 spann när hon tävlade med huskies. Hon körde också ett par VM i Åsarna, Tyskland och EM Slovakien innan hon gick över till att köra fågelhundsblandingar.

Det lustiga är att Rudaks bror Suorek var en av de första hanar vi funderade på att para med - då vi började leta kavaljer till Molinka för 6-7 år sedan. Den gången blev det inte av då Molinka inte började löpa i rätt tid. Det här kändes som sista chansen att få föra de här fantastiska linjerna vidare.

Rudak med vännen Nando på Vindelälvsdraget

Rudak

Rudak med broder Guoldo

Rudak och Guoldo igen

Rudak, pigg snart 13-åring som fick bli pappa till slut