Nyhetsarkiv

Här hittar du gamla nyheter som tidigare funnits på förstasidan.

2020-10-04     Valparna har firat sju veckor med båtutflykt till festivalholmen (fler bilder>)

 

2020-09-26     Sexveckorsdag med skogspromenad för Skyrunners!

2020-09-20

Dunder har siktet inställt på Nicole Fhors i Strömsund! Från Kommunen med Dundret till kommunen med Dunderklumpen - låter nästan som det var förutbestämt!

2020-09-19

Miesse kommer att flytta till Alma Wallin och hennes flock, i Nyköpingstrakten - han ser redan ut att vara på väg...

2020-09-19

Valparna fyller fem veckor och vi firar med besök av Linda och Tyra från Boden. Bra att få socialisera valparna med någon annan än oss själva, vilket inte är helt enkelt så här i Corona-tider. Fler femveckorsbilder på Sky-runnersidan.

2020-09-19     

Höstträningen är i full gång nu. I helgen blev det 2 ggr 14 km, trots att det var rätt så varmt - 5-8 grader! Ingen vinterkyla i sikte, så det är väl lika bra att vänja sig vid fyrhjulingen...

2020-09-12     

Valparna har haft fyraveckorskalas med lek ute vid grillplatsen. Morrmorr (Molinka) fick vara med och fira valpvalparna - uppskattat av både stora och små. Fler bilder på Skyrunner-sidan

2020-09-08

 

2020-09-06     

Nu är valparna tre veckor, och kojan börjar kännas tråkig - nog är det kanske roligare där ute? Miesse var först med att klättra över tröskeln, sedan Kiebli. När vi hann dit med kameran var det Nippus tur!

 

2020-09-05     Valpmys i hundgården - fler bilder kommer senare idag, på Skyrunnersidan

2020-09-04     Invägning och avmaskning - Kalla övervakar noga

Kiebli: 2400 g
Klippan: 2060 g
Dunder: 2440 g
Nippu: 2320 g
Miesse: 2330 g

2020-09-03     Besök inne och kloklippning

 

2020-09-03      Mys i kojan/mjölkbaren

2020-09-02     

Skyrunners har fått smaka fast föda första gången. Lite nötfärs stod på menyn. Medan vi matade Klippan Kiebli, Nippuris och Dunder med småbitar hittade Miesse själv fram till fatet och började "glufsa i sig". Kieblie och Klippan fattade också galoppen fort - tjockisarna Nippu och Dunder var inte lika sugna - kanske en motivationsfråga?

 

2020-09-01     Nu har Kalla och Skyrunner-valparna flyttat ut till kojan i hundgården

 

2020-08-31     

Idag gratulerar vi tre födelsedagsbarn. Ylajärvis NM Merak har uppnått den aktningsvärda åldern 13 år, Ylajärvis ET Lycka och Ylajärvis ET Arn fyller 9! 

Merak, numera penssionerad som draghund men fortfarande aktiv bärhund!

2020-08-30     Nya bilder på tvåveckors Skyrunner-valpar

2020-08-29     Tre filmsnuttar från valplådan

1. Kiebli och Miesse "busar".

 

2. Dunder måste klättra för att nå fram till mjölkbaren

3. Skyrunners ligger i valplådan och drömmer om framtida äventyr (?) Lite kul att se hur drömmen fortplantar sig från en valp till nästa, och så vidare...

 

2020-08-27

Det händer mycket i valplådan nu. Idag var Dunder först med att öppna ögonen, och Kiebli och Miesse knatar omkring på fyra ben istället för att kravla fram på mage!

Tittut, Dunder

Miesse är på språng!

2020-08-23

Valparna bara äter och sover, äter lite mer.... och växer så det knakar. Inte nog med att de var stora när de kom ut (565-630 gram) - vid veckovägningen har alla mer än dubblat vikten med råge - gått upp mellan 680 och 960 gram! Mamma har uppenbarligen gott om mjölk!

2020-08-16

Igår blev det dags för Kalla att valpa. Efter en orolig natt mellan fredag och lördag, började värkarna vid sjutiden på kvällen. Efter att hon jobbat ett par timmar utan att lyckas klämma fram den första valpen kontaktade vi veterinär då vi tyckte hon verkade svag i värkarbetet. Det blev en sväng till veterinären, men bara bilturen verkade göra gott, för på E45, tio minuter från veterinärstationen kom första valpen på golvet i bilen - en klassisk Malmfälts-födsel på en Europaväg, alltså!
Framme på parkeringen tog veterinären blodprov för att kolla kalkstatus, och medan provet kollades föddes valp nr två. Ketchupeffekt!
Kalkstatusen var låg, men en starkt bidragande orsak till att valparna kom trögt var nog även storleken - den första vägde 565 gram, den andra 600 g! Det blev ändå en kalkspruta, och så tog vi röntgenbild för att kolla hur många som fanns kvar - 3 till i magen.
Hemfärd, och ytterligare en timme senare kom både valp nr 3 och nr 4 i rask följd. Till och med ännu större - den största på 635 gram!
Den femte och sista lät vänta på sig nästan två timmar. Sedan kom den ut ganska enkelt... men helt slapp och mjuk, och utan livstecken. Tur att man varit med om samma sak på griskultingar! Snabbt torkade vi rent runt nos och mun, och blåste försiktigt ner lite luft (väldigt viktigt att inte blåsa för mycket på en så liten och skör kropp), varpå valpen tog ett par hostande andetag. Därefter skötte Kalla själv om resten av upplivandet med sina omsorger, livligt slickande även i munnen på valpen, och man kunde känna liv och kraft i den (inte så) lilla kroppen. Snart är den lika pigg och rask som resten av syskonen. Så vi avslutade födsloarbetet med ett riktigt litet mirakel!
4 hannar och en tik blev det, i nyanser från musgrått till svart med olika vita tecken.
2020-07-15
Tävlingssäsongen på snö 2020 blev märklig. Först blev många tävlingar inställda på grund av snöbrist eller eljest dåliga snöförhållanden. Endast en OBS-tävling i Sverige kunde genomföras innan truppen till EM skulle tas ut, och för de flesta blev EM-tävlingarna även den enda världscuptävlingen. Efter det blev de sista tävlingarna inställda pga Corona. 
Det känns ändå kul att läsa slutställningen i världscupen, med två svenska spann i topp på 6-spann sprint. Vi var inte långt efter suveräna Marie Israelsson, men en fin andraplats är vi ändå väldigt stolta över! Världscupen slutställning>>  
2020-03-02
Tävlingsvintern 2020 var kort men framgångsrik, och kröntes med ett EM-silver i sprint (vi som skulle kört medeldistans...). Det blev en tidningsartikel i gamla lokaltidningen, Nya Kristinehamnsposten, också! 

rudskogabordige-andreas-tog-silver-pa-draghunds-em-nya-kristinehamns-posten.pdf

2018-10-07: Årstiderna växlar med en rasande fart. Höstlöven har redan fallit av och vi har till och med fått lite snö - inte tillräckligt för att plocka fram släden, men hundarna gillar i alla fall att springa på det svalkande mjuka vita - och så slipper man sätta tossor på tassarna! Här pustar ett gäng nöjda hundar ut efter höstens längsta träningspass hittills, 21 km med lunchrast mitt på.

Kalla, Singi och Molinka

Kalla, Singi och Molinka

Uther

Uther

Ingvild

Ingvild

Ulvang

Ulvang

Gladys

Gladys

Lycka

Lycka

Björgen

Björgen

Arn

Arn

Beata

Beata

 

Välbehövlig träning på stakeout blev det mitt på träningspasset. En del av unghundarna behöver mer träning på att ta rast.

Singi

Här gäller det att inte hugga i sten av misstag, när man yxar till hundarnas lunch!


2018-07-21: Den varmaste, torraste sommaren i mannaminne. Skönt att hänga lite på stranden och plaska runt i vattnet... och samtidigt göra av med lite överskottsenergi. Lite simträning på köpet, för de som ville.


2018-02-25: Valparna är knappt valpar längre, utan unghundar. Nu har de gått med framför släden ett tag, och det är verkligen full fart på träningarna. I helgen blev det lite extra fart, då vi fick oväntad sparring av en mindre renflock! Här kommer en liten bildserie:

1. Lycka har sett något som Husse inte sett ännu...

2. Där borta, på andra sidan isen är de! 

3. Hundarna ger järnet - trots bromsmattan i marken!

4. Renarna verkar vara på väg åt samma håll som oss, men jag borde hinna före upp i skogen...

5. ...men så lägger de på en riktig rackkarrökare till slutspurt! Jag har aldrig sett renar skena så fort - de vill verkligen in på spåret före oss!

6. Det är bara att stanna och släppa fram dem - de verkar inte kunna högerregeln...

7. Varsågoda och gå före ni - vi väntar så gärna... not! - hundarna var inte riktigt överens med mig om det!

8. På väg tillbaka efter en runda med till och med mer fullt ös än vanligt!

9. Glada och nöjda. Lycka och Ingvild, Molinka och Ulvang, Arn och Björgen... med husse på släp!


2017-10-25: Sex av sexton valpar har vi fått ynnesten att behålla i flocken. Hela högen växer och frodas, och så här ser de ut nu, vid ca fem månaders ålder:

1. Isandes Trailrunner Singi (18 kg)

2. Isandes Trailrunner Gladys (18 kg)

3. Isandes XCountry Kalla (14 kg)

4. Isandes XCountry Björgen (17 kg)

5. Isandes XCountry Ingvild (14 kg)

6. Isandes XCountry Ulvang (20 kg)

2017-10-24: Slut på hösten - vintern är här, även om vi fortfarande väntar på tillräckligt med snö för att kunna plocka fram släden. Valparna börja kunna hänga med på lite lätt cykelträning. De får mest springa lösa, men när vi t ex skall passera 12 lösa småhundar ute i skogen kopplar vi in dem för säkerhets skull. Annars är de utmärkta harar för de stora hundarna - framtiden ser lovande ut!

 

2017-09-07: Valptider övergår i hösttider - Rusjka är lappska för höst - den underbaraste tiden på året utan snö, när träden sprakar av färger och dimman ligger tät på morgonen innan solen torkar bort den och himlen blir hög och klar. Det gäller att passa på att njuta när det är fina dagar, för den här tiden passerar "rusjkigt" fort...

Gladys och Ingvild i morgondimman

Singi på fjällpromenad...

Ulvang och Björgen har bestigit Påtsåive...

Björgen pustar ut i dvärgbjörksriset...

2017-08-29: Idag flyttade Mo ifrån oss, till Mattias Lundberg och Gabriella Nilsson i Skellefteå. Vi önskar Mo lycka och glädje med sin nya flock, som dessutom består av kungspudeln Emma och två katter.

2017-08-27: Livet med en hundflock är ett kretslopp. Hundgården är full av valpar, och samtidigt har vi begravning för Arns och Lyckas mamma - Titti. Hon får sköta om Molinkas dödfödda valp - Sixten.

2017-08-20: På väg hem från Lycksele passade vi på att hälsa på Scott och Zola hemma hos Victoria i Björksele. Vi blev aldeles dränkta i hundpussar!

2017-08-19: Vi var på väg till Lycksele och Umeå och passade på att överlämna Petter (Northug) och (Mora-) Nisse till Matti och Stina i Skabram på vägen. Det blev också ett kärt återseende med Jesse och Flow (-Joe). Petter och Nisse fann sig omedelbart väl tillrätta!

2017-08-03: Mer miljöträning - vattenhinder skall forceras utan tvekan. Johaug och Ingvild är nästan uppe igen, Petter Northug och Björgen på väg i... Hela bildserien här>>

2017-07-27: Vi miljötränar valparna på åska. De verkade mest tycka att det var mysigt :)

2017-07-25: Ibland går det fort mellan beslut och handling! Redan idag flyttade Hellner hem till Lena. Han kommer att kallas Dino, och får bo med en Siberian Husky och två Alaskan Huskies.

2017-07-24: Hellner kommer att flytta till Lena Åkesson och hennes lilla flock i Norra Bredåker utanför Boden. 

2017-07-23: Vi har ju inte bara valpar - de stora hundarna blir lätt lite osynliga när det finns så många små att fota - men här kommer i alla fall några av de stora på bild. Så här på somrarna brukar vi ta båten ut till någon av holmarna i Tjautjasjaure, så att hundarna får sträcka ut i full frihet, och leka på stränderna. Väldigt uppskattat :D

Molinka, Merak och Rurik

Lycka

Valparna fick också hänga med - här Hellner:

2017-07-23: Yoie har idag åkt bil lååångt - ända till Brånan utanför Åsarna med sin nya matte och husse Kajsa och Felix. Där får hon hundsällskap av ett gäng hounds, så det gäller att ligga i :)

2017-07-20: Flow-Joe och Jesse har flyttat till Matti och Stina i Skabram idag. De höll på att få både Uther och Beata med sig av bara farten...

2017-07-19: Trailrunners och XCountry stormar runt i rastgården tillsammans!

 

2017-07-16: XCountry-systrar på blöta skogsstigar. Ingvild tar täten!

2017-07-16: Ulvang med XCountrykompisarna Mora-Nisse, Hellner och Petter Northug på tidigt barmarksläger. 

2017-07-14: Scott och Zola blev de första valparna att flytta till sitt nya hem. Här myser de med matte, victoria Gideonsson (tack för bilden Victoria)

2017-07-04: Nu finns 5-veckorsbilder på mig och mina syskon, hälsar XCountry Hellner. >>

2017-07-03: Trailrunners på trail-debut (Trailing Beata). Det blir trångt ibland laughing

2017-07-02: Scott och Zola kommer att flytta till Victoria Gideonsson i Björksele. 

2017-06-30: Jesse och Flow-Joe kommer att flytta till Skabram, och Matti och Stina på Jokkmokksguiderna/Working Husky. Nedan kan du läsa vad Matti skriver om Trailrunner-kullen på facebook. Det finns fortfarande en tik och en hane som inte är tingade.

2017-06-29: Trailrunners spanar efter mamma/mjölkbaren

2017-06-29: Molinka försöker hålla ordning på sina XCountry-valpar. Det är mycket nu...

 

2017-06-24: Isandes Trailrunners har fått en ny leksak! Ett klätterträd laughing

2017-06-23: Även XCountry-kullen har firat midsommar.

2017-06-23: Glad midsommar, önskar Zola och Flow-Joe.  Nu finns femveckorsbilder >>

2017-06-23: Isandes Trailrunners äter en stående midsommarlunch. Nu finns femveckorsbilder >>

2017-06-20: XCountrykullen myser i mattes famn!

2017-06-18: XCountry har utepremiär. De blev fort trötta och somnade i en hög i Fridas knä! 3-veckorsbilder finns nu>

2017-06-16: Trailrunners äter lunch på terassen utanför kojan!

2017-06-12: En valplåda full med Trailrunners!

2017-06-12: Gruppbild på alla XCountry-valparna. Med hjälp av Photoshop får man fortfarande in alla på samma bild... samtidigt :D

2017-06-11: Picknick i detr gröna för Trailrunner-kullen. Vilken tur att mamma var med på första utflykten utomhus, så att man fick snutta lite!

2017-06-10: Premiär för fast föda för Trailrunner-kullen. Köttfärs :D

2017-06-09: Yoie mumsar Axilur - inte alla som tyckte det var lika gott ;)

 

2017-06-09:  

Trailrunner-kullen busar och lever rövare i valplådan. Beata har fullt sjå, men sedan är det skönt att vila tillsammans :D

 

Scott ligger lågt, Jesse busar med Yoie, Singi och Beata poserar för kameran! 

Gladys och Beata håller koll på de andra.

Yoie och Singi umgås.

Gladys sköter om Beatas öra, Beata sköter om Mo, som busar med Zola.

Sen lägrar sig lugnet i lådan.

 

2017-06-08: Vägning och kloklippning på schemat för Trailrunner-kullen igår. De växer så det knakar - nu håller de på att växa ur bunken - vi måste skaffa en större! Här är Mo på väg ur vägskålen...

2017-06-07: Nya 1-veckasbilder på XCountry-kullen

2017-06-03:

Det gäller att hänga med i svängarna här. Nu har alla Trailrunners öppnat ögonen och knatar omkring på mer eller mindre raka ben redan...

2017-06-02:

Nu finns det bilder på oss på hemsidan, hälsar Tessi Johaug och Björgen. Klicka här>>. Det finns också färska 2-veckorsbilder på våra kompisar i Trailrunnerkullen!

2017-05-29:  

Nu händer det grejor i valplådan igen. Redan igår kväll började Molinka krysta, och nu på morgonen, efter lite nattvak, ligger det åtta småttingar där och snuttar. Kullnamn: Isandes XCountry, 4 tikar och 4 hannar. Färgskalan verkar gå från vackert mörkt viltfärgad över till svart med små vita tecken.

Nyfödda valpar måste slickas torra...

2017-05-27: Det händer grejor i valplådan.

Scott börjar öppna ögonen, redan efter 10 dagar

Dessutom har Singi blivit första valp att spränga 1000g-vallen.

 

Fullsatt i Beatas Mjölkbar. 8 valpar fick vi 18/5, U. POLAR(SE) CH Fugitive's Beata, E. Working Husky Åman. Kullens namntema är med anknytning till löpning: Isandes Trailrunner. Nedan är bilder på valparna 3 dagar gamla.

Mer info om våra valpkullar>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-05-18

Efter nästan 30 år med polarhundar har det äntligen blivit dags för Isandes Flock att få egna valpar, och inte bara en, utan två kullar. Båda dräktigheterna är konstaterade med ultraljud, och valparna väntas innan 1:a juni 

  1. Vår tik POLAR(SE) CH Fugitive's Beata är parad med Working Husky Åman. Valparna (4 hanar och 3 tikar) föddes 18/5. Mer info kommer inom kort.

     

    En mycket intressant kombination av tävlingslinjer för sprint/medel (Beata) och linjer från turist/expeditionskörninglångdistans (Åman). Enligt Matti Holmgren på Working Husky Kennel går Åman i spannets alla positioner, har bra arbetsattityd, är trevlig och funkar att ha lös. Han kommer från en jämn kull. Vi väntar oss hårt arbetande, starka och uthålliga draghundar med gott temperament och hög social kompetens av den här kullen. Följ länkarna ovan för mer information om föräldrarna.

  2. Vår tik POLAR(SE) CH Nordvikens Molinka är parad med Working Husky Rambo. 

       

    Även här kombinerar vi fina tävlingslinjer från långdistans/medeldistans/sprint (Molinka) med en rejäl arbetare/expeditionshund (Rambo), som även meriterat sig med förstapris i långdistans. Vi väntar oss även här hårt arbetande, starka och uthålliga draghundar med gott temperament och hög social kompetens. Följ länkarna ovan för mer information om föräldrarna.